מערכת RASFF – בקרת המזון של האיחוד האירופי

תאריך: 20.01.2025 | זמן קריאה: כ-4 דקות

כשמדובר בבטיחות המזון, האיחוד האירופי לא מתפשר.

מערכת ה-RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
היא אחד הכלים המרכזיים שנועדו להבטיח שהמוצרים שאנחנו צורכים
עומדים בסטנדרטים המחמירים ביותר, בדומה למערכת ה-RAPEX.

המערכת משמשת להחלפה מהירה של מידע בין מדינות האיחוד האירופי
בנוגע לסיכוני בריאות הקשורים למזון ולהזנת בעלי חיים.

 

קצת רקע: למה בכלל צריך את RASFF?

המערכת הוקמה כבר בשנת 1979, מתוך מטרה לאפשר תגובה מהירה
לאיומים על בריאות הציבור הקשורים במזון או בהזנה.
היא פועלת תחת תקנות EC 178/2002 (הידועות גם כ-"חוק המזון הכללי"),
ומאפשרת לשלטונות המזון בכל מדינה באיחוד לשתף מידע על מוצרים מסוכנים,
כמו ריקולים, תפיסות או דחיות במעבר גבול.

כל הודעה במערכת כוללת מידע על המוצר, סוג הסיכון ואמצעים שננקטו,
כמו החזרת המוצר מהשוק או השמדתו.

 

איך זה עובד בפועל?

כאשר מדינה חברה מזהה סיכון חמור לבריאות הציבור ממוצר מזון,
היא שולחת התראה למערכת RASFF.
ההתראה מועברת לנציבות האירופית, אשר בודקת אותה ומפיצה את המידע לשאר המדינות החברות.
לאחר מכן, המדינות החברות מבצעות בדיקות בשטח, מזהות אם המוצר נמצא בשוק המקומי שלהן
ונוקטות בצעדים בהתאם – כולל הודעות לציבור וריקולים.

 

יתרונות מרכזיים למערכת:

1. תגובה מהירה
המערכת פועלת 24/7, מה שמאפשר התראות דחופות בכל שעה.

2. שקיפות
ישנו פורטל ציבורי (RASFF Window) שמאפשר לעסקים וצרכנים לבדוק התראות ומידע רלוונטי.

3. מניעת הפצת מוצרים מסוכנים
המערכת עוצרת סיכונים עוד לפני שהמוצרים מגיעים לצלחת שלנו.

 

חשיבות המערכת ליבואנים

היבואנים בישראל מחויבים לוודא שהמוצרים שהם מייבאים אינם מדווחים כבעייתיים ב-RASFF.
בנוסף, על היבואנים לעקוב באופן שוטף אחר המידע המתפרסם במערכת
ולוודא עמידה בדרישות התקינה האירופית.

 

הידעת?

מדי שנה, המערכת מעבדת מעל 4,000 התראות שונות, כולל ריקולים, סיכוני אלרגנים וזיהומים ביולוגיים,
ומשמשת ככלי קריטי למניעת התפרצות מגיפות מזון ברחבי אירופה.

דילוג לתוכן